سوییچ

آشنایی و شناخت انواع سوئیچ شبکه

زمانی که بخواهید یک کسب و کار شبکه محور را توسعه دهید، حتما نیاز دارید که انواع دستگاه های switch را بشناسید زیرا شناخت درست باعث انتخاب درست شده و در نتیجه یک شبکه پرسرعت را شکل خواهد داد. یک Ethernet switch در تعریف ساده به معنی دستگاهی است که یک شبکه محلی از سیستم های مختلف را ایجاد می کند اما شناخت انواع Ethernet switch، خود باعث استفاده بهتر از انواع سوئیچ شبکه می شود. در نتیجه می توانید کنترل بهتری روی داده ها، دستگاه ها، روتر ها و حتی نقاط دسترسی (access points) داشته باشید.

سوئیچ شبکه (Network Switch) چیست؟

تجهیزات شبکه درجه یک، به شما کمک می کنند که یک شبکه با کیفیت و پرسرعت را راه اندازی نمایید. بدون شک، سوئیچ شبکه یکی از مهمترین و اساسی ترین اجزای تشکیل دهنده این شبکه خواهد بود. انواع سوئیچ شبکه امکان اتصال دستگاه های مختلف را در شبکه فراهم می کنند تا دستگاه های موجود در شبکه، داده ها را با یکدیگر به اشتراک گذاشته یا در سطح شبکه منتشر نمایند. به عنوان مثال، اتصال یک کامپیوتر، پرینتر و سرور می تواند شبکه ای کوچک در نظر گرفته شود و این ارتباط از طریق سوئیچ، ممکن خواهد شد. برای درک بهتر سوئیچ، بهتر است که با دیگر تجهیزات شبکه مقایسه شود.

انواع سوئیچ شبکه

تنوع در سطح سوئیچ ها بسیار زیاد می باشد و انواع آن در ادامه ذکر شده است.

سوئیچ های ماژولار

این نوع سوئیچ به شما اجازه می دهد تا با توجه به تغییرات و نیازهای جدید شبکه، ماژول های مناسب را اضافه نمایید. ماژول هایی همچون فایروال، ابزار ارتباط بی سیم و ابزار تحلیلگر شبکه از این دسته هستند. این نوع سوئیچ ها، امکان افزودن رابط های اضافی، منبع تغذیه (برق) یا حتی فن خنک کننده بیشتر را نیز دارند. همچنین انعطاف پذیری بالایی را در اختیار شما قرار می دهند اما نسبتا هزینه بالایی نیز خواهند داشت.

سوئیچ های ثابت

این نوع سوئیچ ها، تعداد ثابتی از پورت را پشتیبانی کرده و قابلیت گسترش پذیری ندارند. از این رو، سوئیچ های ثابت هزینه کمتری نسبت به سوئیچ های ماژولار دارند. از جمله سوئیچ های ثابت می توان به unmanaged switches ،smart switches و managed switch اشاره کرد.

سوئیچ های مدیریت نشده (Unmanaged switches)

این نوع سوئیچ ها برای سادگی هرچه بیشتر طراحی شده اند و در اصطلاح plug-and-play هستند. یعنی می توان صرفا با اتصال این سوئیچ ها به شبکه، از آنها استفاده نمود و به کمترین تنظیمات برای راه اندازی اولیه نیاز دارند. راه اندازی این نوع سوئیچ وابسته به auto-negotiation است که در سطح شبکه اتفاق می افتد و باعث ارتباط بین اجزای یک شبکه می شود. سوئیچ به طور خودکار می تواند بهترین نرخ تبادل داده را مشخص نماید و بر اساس آن ارتباط را در حالت full-duplex (داده ها در دو مسیر به صورت همزمان ارسال و دریافت می شوند) یا half-duplex (داده ها در دو مسیر قرار دارند اما در یک لحظه یا فقط ارسال رخ می دهد یا صرفا دریافت انجام می شود) برقرار سازد.

اگرچه برخی از انواع سوئیچ شبکه، امکان دسترسی و کانفیگ به صورت ریموت (از راه دور) را دارند اما در بیشتر آنها، تنظیمات باید به صورت فیزیکی انجام شود. اگر شما به سوئیچی نیاز دارید که عملیات های بنیادی و ساده در شبکه را بدون شخصی سازی و اعمال تغییرات خاصی انجام دهد، unmanaged switch یک انتخاب مناسب خواهد بود.

سوئیچ های هوشمند (Smart switches)

سوئیچ های هوشمند را می توان یک جانشین مقرون به صرفه برای سوئیچ های ماژولار دانست. آنها می توانند برخی از امکانات مدیریتی و بخش بندی شبکه را در کنار کنترل کیفیت سرویس و حتی برخی از قابلیت های امنیتی، در اختیار شما قرار دهند. به این نوع سوئیچ ها intelligent switch نیز گفته می شود. می توان گفت که سوئیچ های هوشمند، سوئیچ های مدیریت شده ای هستند که امکانات آنها محدود شده است. این نوع سوئیچ ها در بخش های انتهایی (edge) یک شبکه بزرگ قرار می گیرند و به عنوان یک زیرساخت برای شبکه های کوچکتر و با پیچیدگی کمتر، بکار گرفته می شوند.

اگر شبکه مورد استفاده شما به تمام امکانات قابل تغییر یک سوئیچ مدیریت شده نیاز ندارد، خرید یک سوئیچ هوشمند می تواند انتخابی هوشمندانه باشد.

سوئیچ های مدیریت شده (Managed switches)

همانگونه که می توان از نام آن متوجه شد، این نوع سوئیچ ها نیاز به یک مدیر شبکه برای مدیریت خود دارند. در این نوع سوئیچ ها، مدیر شبکه امکان کنترل کامل تمام پورت ها را دارد و می تواند با اعمال کانفیگ اختصاصی برای هر پورت، بالاترین کارایی را ارائه نماید. مدیران شبکه می توانند برای دستیابی به نرخ داده بهینه (optimal data rate) اقدام به اصلاح این سوئیچ ها نمایند. از این رو کاربران جدید تحت فرامینی چون bandwidth rate limiting و port mirroring به شبکه اضافه می شوند. به همین دلیل سوئیچ های مدیریت شده در هسته یک شبکه، استفاده می گردند.

برخی از مدیران شبکه، از سوئیچ های مدیریت شده برای ایجاد شبکه های محلی مجازی (VLANs) استفاده می کنند. این نوع شبکه، امکانات کنترلی بیشتری برای مدیریت انواع دستگاه های موجود در شبکه را فراهم می نمایند. مزیت دیگر سوئیچ های مدیریت شده، وجود پروتکل Spanning Tree Protocol یا به اختصار STP است، این پروتکل به مدیران شبکه امکان اجرای وظایف مربوط به quality of service یا به اختصار QoS را می دهد. به دلیل پشتیبانی از پروتکل STP دیگر نیازی به حضور فیزیکی در کنار سوئیچ ها نخواهد بود.

سوئیچ های مدیریت شده معمولا دارای قیمت بالاتری در مقایسه با دیگر انواع سوئیچ شبکه هستند اما با کارایی و قابلیت اعمال تغییرات بالای خود، این تفاوت هزینه را جبران خواهند کرد.

سوئیچ های KVM

اگر از اسم KVM حدس زده اید که منظور “Keyboard, Video ,Mouse” است، حدس شما کاملا درست می باشد. از این نوع سوئیچ ها برای برقرار ارتباط موس و کیبورد و البته مشاهده صفحه نمایش سایر کامپیوترها استفاده می شود. معمولا جهت مدیریت گروهی از سرورها، این نوع سوئیچ کاربرد دارد. سوئیچ KVM برای فردی که می خواهد چندین کامپیوتر را از طریق یک کنسول واحد، بررسی و مدیریت کند، بسیار کاربردی و مناسب می باشد. سوئیچ KVM هم در سطح محلی و هم از راه دور قابل پیاده سازی و استفاده است. از این رو یک سوئیچ KVM می تواند به ایجاد یک سیستم مدیریت و نگهداری متمرکز، کمک شایانی کند.

Injector یا سوئیچ PoE

سوئیچ Power over Ethernet یا به اختصار PoE، می تواند برق را نیز بین دستگاهای موجود در شبکه، توزیع نماید. از این رو، هر دستگاه موجود در شبکه شما از کامپیوتر ها گرفته تا دوربین های نظارتی و چراغ های روشنایی، همگی می توانند به وسیله سوئیچ PoE هم داده ها را دریافت نمایند و هم برق لازم را برای روشن شدن و کار کردن خود تامین کنند. 

در حالی که سوئیچ PoE یک شبکه ایجاد می نماید که هم شبکه اینترنت محلی و هم برق آن را خود PoE تامین می کند، PoE injector این قابلیت ها را فراتر نیز می برد. یک injector می تواند سوئیچ های غیر PoE و سوئیچ های PoE را مدیریت کرده و بر اساس آنها نقاط دسترسی ایجاد نماید که هم برق و هم شبکه اینترنت محلی مربوط به دستگاه های موجود در شبکه را به وسیله کابل Cat 5 و سیگنال ها ارسالی، تامین کند. اگر از PoE injector به درستی استفاده کنید، دیگر نیازی به نصب منابع تغذیه اضافی در شبکه های خانگی یا اداری نخواهید داشت. البته ممکن است همه دستگاهای موجود در شبکه با PoE injector سازگار نباشند. در زمان انتخاب یک سوئیچ PoE به این نکته دقت نمایید که از استاندارد 802.3af/at پشتیبانی کرده و سایر دستگاه های موجود در شبکه شما نیز از 802.3af/at پشتیبانی نمایند.

سخن پایانی

علاوه بر نوع سوئیچی که انتخاب می کنید، باید سرعت، تعداد پورت، امکان دریافت برق از طریق شبکه محلی و پشته سازی یا همان stacking (قابلیت اتصال چندين سوئیچ به یکدیگر و استفاده به عنوان یک سوئیچ واحد) را داشته باشد. بنابراین پیش از خرید شبکه باید انواع سوئیچ شبکه بشناسید و در هنگام انتخاب بر حسب نیاز خود اقدام نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *